Këtë javë Pyetësorit të Prustit i përgjigjet Elda Andrea Kokoneshi.

Cila është ideja juaj për lumturinë e përkryer?
Nuk ka formulë për lumturi të përkryer. Për të ndërtuar lumturinë, njeriu duhet të “copëtojë” vetveten, duke njohur shumë mirë secilën pjesëz të saj, për t’i bashkuar pastaj si në një pazëll… Unë jam e lumtur sepse bëj atë që dua, atëherë kur dua, me njerëzit që dua. Por kjo ka ardhur gradualisht dhe me shumë përpjekje. Mua më lumturojnë shumë gjëra: Edhe fluturimi i një fluture, lulet, pemët që lulëzojnë, natyra në përgjithësi, por mbi të gjitha: buzëqeshjet fëminore, sepse janë të sinqerta. Për mendimin tim personal, të qenurit të lumtur, është vendim.

Cila është frika juaj më e madhe?
Në fakt nuk e kam frikën në fjalorin tim personal. Nëse do të kem frikë, nuk do të kem guxim.

Cilin person të gjallë e admironi më së shumti?
Nënën time. Ndoshta nga ajo kam mëshiruar shumë pjesë të karakterit tim, por që unë shprehem ndryshe. Nëna ime është VIGAN I HESHTUR, dhembjengjeshur, fjalëmjaltë, zemërzjarrtë.

Cili është personaliteti historik me të cilin do të dëshironit të identifikoheshit?
Ndoshta Nënë Tereza, por me një këndvështrim tjetër dhe me një tjetër filozofi të të bërit të gjërave dhe arritjes së qëllimeve. Pasi kam patur shumë ëndrra dhe sigurisht kam vënë shumë qëllime në jetë për t’i realizuar, për të cilat falë Perëndisë, në një mënyrë të mrekullueshme janë ngjitur në shkallët e realizimit.

Cili është tipari juaj që nuk e pëlqeni te vetja?
Duke qenë se janë të shumta sfidat me të cilat përballemi në jetën tonë, si psh. ato me karakter politik, ekonomik, institucional, social apo kulturor, në fakt do të më pëlqente ta formuloja përgjigjen në disa aspekte:
– Në aspektin shpirtëror: Lavdi Zotit jam një shpirt i përulur, por do të dëshiroja të isha edhe më tepër. Dikur kam qenë krenare…
– Në aspetin shoqëror: ndoshta jam më tepër se sa duhet – modeste.
– Në aspektin kulturor: do të më pëlqente të isha më tepër e kulturuar.
– Në aspektin fizik: do të më pëlqente të ndryshoja peshën, jo për arsye të pamjes së jashtme, ndjehem mirë me veten, por për të qenë edhe më elegante dhe më e shpejtë ndoshta, për të patur edhe më tepër energji dhe mundësi në përpjekjet për të arritur kohën e dëshiruar për të realizuar synimet, etj. etj. Gjithsesi, vazhdimisht kujdesem ta kritikoj dhe përmirësoj vetveten.

Cili është tipari të cilin nuk e pëlqeni tek të tjerët?
Janë shumë tipare të cilat unë nuk i pëlqej tek të tjerët: Racizmi, shpifjet, përtacëria, vjedhja, krenaria.

Në cilat gjëra e teproni?
Ndoshta flas më shumë se duhet…

Çfarë do t’ju shtynte të gënjenit? 
Nuk do të më pëlqente të gënjeja. Nëse nuk dua të përgjigjem për dicka, mundohem të mos flas fare, ose të anashkaloj pyetjen.

Cili është rrugëtimi juaj i preferuar?
Rruga drejt së ardhmes. Rruga drejt suksesit për të realizuar ëndrrat e synimet për të fituar vetveten në sfidat e jetës.

Cilën fjalë apo frazë e përdorni më së shpeshti?
Kohët e fundit, në biseda ndoshta tangenciale por për mua të domosdoshme me të rinj e sidomos studentë, kam përdorur disa: Bletë por jo Grenxë, Shqiponjë e jo pulë, Vullkan dhe jo Tërmet, Ajsberg dhe jo Titanik, Optimizëm, Shpresë, Besim. Kohë, Energji dhe Talent si edhe: Vigani Mall që është titull poezie të cilën e ka recituar Artistja e Popullit Margarita Xhepa dhe është publikuar në youtube, ndoshta sepse poezia i kushtohet Nënave të Përmalluara.

Për çfarë ju ka ardhur më së shumti keq apo jeni penduar që e keni bërë?
Zakonisht mundohem të harroj negativitetin e ngjarjeve apo gjërave që ndoshta kam dëgjuar apo përjetuar qoftë edhe duke qenë spektatore …

Çka ose kush është dashuria juaj më e madhe e jetës?
Vetë Jeta, si një labirinth i bukur na fton të zgjidhim nyjet dhe pengesat. Jeta është dashuria ime më e madhe sepse është dhuratë edhe pse ne kemi lindur mëkatarë, por ajo bëhet edhe më e bukur dhe unikale kur ne e respektojmë.

Cila është gjendja momentale mendore e juaja?
Unike në të gjithë universin.

Nëse do të kishit mundësinë të ndryshonit vetëm një gjë tek vetvetja, cila do ishte ajo?
Vetvetja ime ka: zemrën, shpirtin, trupin dhe mendjen. Më pëlqen vetvetja kështu si jam. Mundohem t’i kem në balancë. Nuk do të dëshiroja të ndryshoja si karakter. Ndoshta përmasat trupore, dmth. të dobësohesha.

Çfarë konsideroni arritjen tuaj më të madhe?
EAK’s THEORY: SI MUND TË PRODHOJMË KOHË DHE ENERGJI, të cilën e kam provuar, zbatuar dhe përjetuar në jetën time. Sigurisht ka qenë një rrugëtim i gjatë, me vështirësi por edhe i bukur dhe i begatë. Jam shumë e lumtur për këtë, pasi besoj dhe shpresoj se mund të ndryshoj sadopak botën. EAK=Elda Andrea Kokoneshi.

Nëse do të mund të kthenit kohën, çfarë do të ndryshonit?
Asgjë. Çdo përvojë që kam përjetuar më ka vlejtur shumë në rrugëtimin tim drejt së ardhmes.

Nëse do të vdisnit dhe të kishit mundësinë të ktheheshit qoftë si njeri apo send, çfarë personi apo sendi do të zgjidhnit të jeni?
Person diellor.

Cila është gjëja më e shtrenjtë që e posedoni?
Talen-T-im-E-nergy.

Çfarë konsideroni si mjerimin më të madh?
Humanizmin me buzëqeshje të huazuar duke ndjerë mosdhembje për ata që vuajnë.

Ku do të dëshironit të jetonit?
Më pëlqen të jetoj në vende të ndryshme të botës. Më pëlqejnë shumë udhëtimet turistike, të njihem me kultura të ndryshme, të popujve të ndryshëm.

Cila është cilësia juaj më e veçantë?
Aftësia për të përballuar sfidat në mënyrë humane. Mendoj se sot më shumë se kurrë ka ardhur koha të mendojmë për brezat e ardhshme.

Çfarë vlerësoni tek një mashkull?
Të qenurit vetvetja.

Çfarë vlerësoni tek një femër?
Vetëvlerësimin. Gruaja vlen shumë!

Cili është shkrimtari i juaj i preferuar?
Ndoshta ende s’e kam gjetur, pasi preferoj shumë, por nuk më pëlqen të adhuroj.

Cilët janë heronjtë tuaj në jetën e vërtetë?
Gjithsecili qe e jeton jetën duke ëndërruar, medituar, punuar me rigorozitet, shpresë, besim dhe optimizëm, duke shikuar në horizontin e së ardhmes me mirësi dhe vitalitet.

Cilin talent do të dëshironit ta kishit?
Të isha regjisore, megjithëse dita ditës ndjehem aktore-regjisore e skenareve të krijuara nga rrethanat dhe kushtet.

Si do të dëshironit të vdisnit?
Në moshë relativisht të madhe, ndoshta mbi 100, e rrethuar me njerëz të lumtur.

Cila është motoja juaj?
Krijo dhe jeto të ardhmen tënde! Të lumturoj të tjerët ashtu sikurse vetveten, duke shikuar më thellë në pasqyrën e shpirtit. Të gjithë gjërat më të mira në jetë janë falas, dashuria, besimi, shpresa, optimizmi, familja, gjumi, miqësia, puthja, kujtimet e bukura, buzëqeshja, mirësia, përqafimi etj. Bota është e mbushur me diversitete mendimesh e percpeptimesh dhe ne të gjithë njerëzit jemi jetësorë dhe shpirtërorë. Le të lumturohemi në lumturinë e të tjerëve!/Gazeta Observer